Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Aanbouw

Aanbouw

Met een aanbouw of uitbouw creëert u extra ruimte in uw huis of bedrijfspand. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw (bij)keuken te verplaatsen naar de aanbouw of om uw woonkamer of kantoor te vergroten.

Als [type bedrijf] in de regio Dalerveen helpen we u graag met de realisatie van uw aanbouw, van de vergunning tot aan het prachtige eindresultaat. U hoeft alleen nog maar van uw extra woon- of werkruimte te genieten!

Verschil tussen aanbouw en uitbouw

Wat is eigenlijk het verschil tussen een aanbouw of een uitbouw? Bij een aanbouw is de gevel tussen de bestaande en de nieuwe ruimte niet weggebroken. De aanbouw is dus te bereiken via een deur of schuifpui. Bij een uitbouw is de gevel wel (grotendeels) weggebroken en vormen de uitbouw en het bestaande pand een naadloos geheel. Een uitbouw vereist dus een wat ingrijpendere verbouwing dan een aanbouw, maar het doel is hetzelfde: uw leefruimte vergroten.

Is een bouwvergunning nodig?

Het is verstandig om te informeren of een vergunning verplicht is voor uw aanbouw of uitbouw. Soms is de verbouwing vergunningsvrij, maar vaak heeft u een lichte of een reguliere bouwvergunning nodig. Informeer daarom altijd bij uw gemeente. Zij hebben het bestemmingsplan en de (aanvullende) eisen van uw wijk of perceel.

Bij een goed plan is een vergunning zelden een probleem en het voorkomt veel gedoe achteraf. Wij helpen u graag bij de volledige planning van uw verbouwing, inclusief de vergunningen.

Fundering en vloer

De fundering is letterlijk de basis van uw aanbouw of uitbouw. Het is belangrijk dat de fundering voldoende draagkracht heeft. Op de fundering komt de vloer. Deze vloer moet voldoende geïsoleerd zijn om warmteverlies en koudebruggen te voorkomen. U kunt natuurlijk ook kiezen voor vloerverwarming onder de vloerafwerking. Daarmee heeft uw nieuwe ruimte altijd een behaaglijke temperatuur.

Dak

Een aan- of uitbouw heeft meestal een plat dak, maar natuurlijk is een hellend dak ook mogelijk. Waar u ook voor kiest, houdt altijd rekening met goede dakisolatie. Zonder isolatie gaat tot wel 30% warmte verloren via het dak. Daarnaast voorkomen goede isolatie en een dampremmende folie vochtproblemen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zorg ook voor voldoende afwatering van het dak om vochtproblemen te voorkomen. Wilt u meer daglicht in uw aanbouw? Denk dan eens aan lichtkoepels, een lichtstraat of dakramen in het dak.

Muren, wanden en glas

Het is aan te raden om ook de muren en wanden van uw aanbouw goed te isoleren. Daarmee creëert u een comfortabele leefruimte en bespaart u op de energiekosten. Isolerend glas draagt hier natuurlijk ook aan bij. Hoog rendementsglas, of HR+++ glas, is inmiddels standaard. Daarnaast zorgt meer glas voor meer lichtinval. Dat is niet alleen prettig, het is ook een natuurlijke bron van verwarming. Zorg ook dat de ruimte voldoende geventileerd wordt, anders kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan, zeker wanneer de ruimte goed geïsoleerd is.