Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Dakisolatie

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Dat maakt dakisolatie één van de meest effectieve energiebesparende maatregelen. Door een niet (goed) geïsoleerd dak gaat tot wel 30% warmte verloren. Met goede dakisolatie bespaart u flink op uw energierekening, omdat u minder hoeft te stoken. Daarnaast is een goed geïsoleerd pand comfortabeler en beter voor het milieu.

Met het isoleren van uw dak bespaart u jaarlijks tot zo’n € 500 op uw energierekening. De investering is dan ook vaak binnen 4 tot 8 jaar terugverdiend. Bovendien stijgt de waarde van uw huis of bedrijfspand flink, zeker nu een energielabel verplicht is bij de verkoop of verhuur.

Keuze van het isolatiemateriaal

Bij de keuze van isolatiemateriaal moet u met een aantal zaken rekening houden:

  • Beschikbare ruimte: is er weinig ruimte? Kies dan voor dunner isolatiemateriaal met een beter isolerend vermogen.
  • Kosten van het materiaal: hoe hoogwaardiger het isolatiemateriaal, hoe hoger de prijs. Als de ruimte het toelaat kunt u kiezen voor dikker, goedkoper materiaal.
  • Isolatiewaarde: het isolerend vermogen van het materiaal heeft een R-waarde. Hoe hoger deze waarde des te beter de isolatie.
  • Toepassing: niet al het isolatiemateriaal is overal toepasbaar. Sommige isolatiematerialen verliezen hun werking door vocht of andere factoren.

Er zijn verschillende manieren om uw dak te isoleren. De beste manier om uw dak te isoleren hangt af van de situatie. Wij adviseren u hier graag over.

Binnenzijde van een schuin dak

Isoleren aan de binnenzijde van een schuin dak kan alleen als er aan de buitenkant geen waterdicht materiaal zit. Het isoleren aan de binnenzijde gaat ten koste van ruimte, door de dikte van het isolatiemateriaal. Een dampremmende folie tussen de isolatie en de afwerking voorkomt vocht in het isolatiemateriaal en het dakbeschot.

Buitenzijde van een schuin dak

De beste isolatiewaarde behaalt u door het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van het dak. Het hele dak wordt ingepakt met isolatieplaten. De dakbedekking (meestal pannen) moet van het dak, om het isolatiemateriaal rechtstreeks op het dakbeschot aan te brengen. Na-isoleren van een bestaand dak is een vrij ingrijpende methode, maar wel met de beste isolatiewaarde.

Binnenzijde van een plat dak

Deze oplossing wordt afgeraden. De waterdichte buitenzijde van een plat dak maakt het risico op vocht in de dakconstructie groot.

Buitenzijde van een plat dak

De buitenzijde van een plat dak isoleren kan met isolatieplaten waarover een nieuw dakleer komt. Deze oplossing heeft de voorkeur. Een andere optie is het aanbrengen van losse isolatieplaten op het bestaande dakleer. Deze losse isolatieplaten werken we af met grind of tegels om de platen te beschermen tegen weersinvloeden en wegwaaien.

Vloerisolatie

Als de ruimte onder het dak weinig gebruikt en verwarmd wordt, is het aan te raden het plafond van de onderliggende ruimte goed te isoleren (ofwel de onderkant van de zoldervloer). Zo kan de warmte niet naar boven.