- Home /
- Energie besparing /
- Dakisolatie
Dakisolatie
Dakisolatie: Bespaar tot €500 per Jaar op Energiekosten
Dakisolatie is een van de meest effectieve maatregelen om energie te besparen. Omdat warme lucht opstijgt, kan een slecht geïsoleerd dak tot wel 30% van de warmte in een gebouw verloren laten gaan. Door uw dak goed te isoleren, bespaart u aanzienlijk op stookkosten, verhoogt u het wooncomfort en draagt u bij aan een beter milieu.
Hoge Energiebesparing en Snelle Terugverdientijd
Met goede dakisolatie kunt u jaarlijks tot wel €500 besparen op uw energierekening. Daarnaast verhoogt het de waarde van uw woning of bedrijfspand, wat zeker voordelig is met de verplichte energielabels bij verkoop of verhuur. Meestal is de investering in dakisolatie binnen 4 tot 8 jaar terugverdiend.
Keuze van Isolatiemateriaal
Bij het kiezen van isolatiemateriaal spelen verschillende factoren een rol:
- Beschikbare ruimte: Heeft u weinig ruimte? Kies dan voor dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.
- Kosten: Hoogwaardige isolatiematerialen zijn duurder, maar als de ruimte het toelaat, kunt u kiezen voor dikker en goedkoper materiaal.
- Isolatiewaarde (R-waarde): Hoe hoger de R-waarde van het materiaal, des te beter de isolatie.
- Toepassing: Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke situatie. Vocht of andere invloeden kunnen de werking van bepaalde materialen verminderen.
Schuin Dak Isoleren: Binnenzijde of Buitenzijde?
Binnenzijde van een Schuin Dak
Als uw schuin dak geen waterdicht materiaal aan de buitenkant heeft, kunt u het isoleren aan de binnenzijde. Deze methode vergt ruimte, omdat het isolatiemateriaal dik is. Een dampremmende folie tussen de isolatie en de afwerking voorkomt vochtproblemen in het isolatiemateriaal en het dakbeschot.
Buitenzijde van een Schuin Dak
De beste isolatiewaarde wordt behaald door isolatie aan de buitenzijde van het dak aan te brengen. Hierbij moet de dakbedekking (bijvoorbeeld dakpannen) worden verwijderd om het isolatiemateriaal direct op het dakbeschot te plaatsen. Dit is een ingrijpende methode, maar levert de hoogste isolatiewaarde op.
Plat Dak Isoleren: Buitenzijde is het Beste
Binnenzijde van een Plat Dak
Isoleren aan de binnenzijde van een plat dak wordt afgeraden, omdat de waterdichte buitenlaag van het dak het risico op vochtproblemen in de dakconstructie vergroot.
Buitenzijde van een Plat Dak
De voorkeursmethode voor een plat dak is isolatie aan de buitenzijde. Isolatieplaten worden aangebracht, waarna het dak wordt afgewerkt met nieuw dakleer. Een andere optie is het plaatsen van losse isolatieplaten op het bestaande dakleer, die worden verzwaard met grind of tegels om ze te beschermen tegen weersinvloeden.
Vloerisolatie: Warmteverlies Voorkomen
Als de ruimte onder uw dak niet gebruikt of verwarmd wordt, is het aan te raden om de zoldervloer goed te isoleren. Zo voorkomt u dat warmte uit de onderliggende ruimte naar boven ontsnapt.