Gevelisolatie
Het isoleren van uw huis of bedrijfspand bespaart energiekosten en vergroot u uw comfort. Dankzij goede gevelisolatie verliest uw pand minder warmte en hoeft u minder te stoken. Bovendien heeft u minder last van tocht en koudebruggen, waardoor uw ruimtes gelijkmatiger opwarmen.
Helft gevels niet goed geïsoleerd
Het effect van gevelisolatie is vaak groot, terwijl de kosten relatief laag zijn. Het rendement van spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld vergelijkbaar met 12% rente op een spaarrekening. Toch is de helft van de Nederlandse gevels niet goed geïsoleerd. Dat geldt zeker voor oudere panden. Wij geven graag advies of gevelisolatie voor u interessant is en welke methode in uw situatie het beste werkt.
Er zijn drie methoden om een gevel te isoleren:
- Spouwmuurisolatie
- Buitenmuurisolatie
- Binnenmuurisolatie
Spouwmuurisolatie
Als uw pand een spouw heeft, kunt u spouwmuurisolatie overwegen. Dit is een snelle en goedkope vorm van gevelisolatie. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte vullen we met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Die worden door gaten in de gevel naar binnen geblazen. Spouwmuurisolatie is een matige isolatie (de isolatiewaarde is circa 1,7 Rc, terwijl 4,5 zeer goed is). U kunt spouwmuurisolatie combineren met isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de gevel voor een beter resultaat.
Buitenzijde van de gevel isoleren
Met buitenmuurisolatie bespaart u het meest op uw energierekening. Het isolatiemateriaal wordt tegen de buitengevel aangebracht. Daarover komt een nieuwe gevelafwerking als pleisterwerk, steenstrips of houten/kunststof platen. Buitengevelisolatie heeft een zeer hoge isolatiewaarde (tot 4,5 Rc). Het isoleren van de buitengevel verandert wel het aanzien van uw pand. U moet hiervoor dus een vergunning aanvragen. Het isoleren van de buitengevel is ook niet bij elk gebouw mogelijk, zoals bijvoorbeeld rijtjeshuizen of monumentale panden.
Binnenzijde van de gevel isoleren
Isolatie van de binnenmuur ligt qua investering tussen spouwmuur- (relatief goedkoop) en buitenmuurisolatie (relatief duur) in. Als uw pand geen spouwmuur heeft en de buitengevel niet mag veranderen, dan is dit de enige oplossing voor gevelisolatie. We plaatsen een voorzetwand voor de bestaande binnenmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de binnenmuur vullen we met isolatiemateriaal. U verliest hierdoor wel wat ruimte, omdat de muur dikker wordt. Daarnaast moet u rekening houden met het verplaatsen of inbouwen van wandcontactdozen, vensterbanken of radiatoren.
Isoleren én ventileren
Goede isolatie zorgt voor een flinke energiebesparing en meer comfort. Maar vergeet niet uw goed geïsoleerde huis of bedrijfspand ook goed te ventileren. Zo voorkomt u vocht-, schimmel- en gezondheidsproblemen.