Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij het skelet van het huis of bedrijfspand volledig in de fabriek op maat wordt gemaakt. Zo ontstaat een soort bouwpakket dat op locatie alleen nog in elkaar wordt gezet. Deze moderne en efficiënte manier van bouwen werkt snel en houdt de arbeidskosten beperkt.

Oriënteert u zich op de nieuwbouw van een huis of bedrijfspand met houtskeletbouw? Wij adviseren u hier als Aannemer in Dalerveen graag in.

Hoe wordt houtskeletbouw opgebouwd?

Bij houtskeletbouw bestaat het skelet van de woning of het pand uit houten wanden die in de fabriek op maat zijn gemaakt. We voorzien de wanden van isolatie en een stevig plaatmateriaal. Daardoor is de houten constructie erg sterk en kunnen de wanden het gewicht van het dak dragen. Alle onderdelen worden op locatie in elkaar gezet op een betonnen fundament.

Voor de afwerking bestaan allerlei opties. U kunt ervoor kiezen de buitenmuren te bezetten met een sierpleister, maar ook metselwerk of een ander soort gevelbekleding is mogelijk. De binnenmuren worden in de regel afgewerkt met gipsplaat.

Voordelen van prefab houtskeletbouw

  • Korte bouwtijd: we kunnen de onderdelen op locatie snel monteren, waardoor de bouwkosten laag blijven.
  • Lage prijs: houtskeletbouw is goedkoper dan de traditionele manier van bouwen.
  • Duurzaam en milieuvriendelijk: vrijwel alle onderdelen worden op maat geleverd. Zo ontstaat weinig bouwafval. We maken bij de constructie ook gebruik van milieuvriendelijke isolatiematerialen.
  • Isolerend vermogen: we kunnen het isolatiemateriaal heel efficiënt in de wanden en het dak verwerken. Daarbij is hout van nature een uitstekende isolator. Houtskeletbouw is om deze reden een geschikte bouwmethode voor passiefhuizen (huizen met een zeer laag energieverbruik).

Nadelen van prefab houtskeletbouw

  • Risico op vochtproblemen: bij houtskeletbouw is het heel belangrijk dat er geen vocht in de houten constructie komt. Vocht leidt tot schade. We besteden bij de opbouw van de constructie dan ook veel aandacht aan het aanbrengen van een waterkering (ter hoogte van de fundering). Ook worden er dampschermen in de wanden verwerkt, die voorkomen dat condensatievocht in de constructie terecht komt.
  • Houtskeletbouw is brandveilig, maar om de brandveiligheid te garanderen moeten we wel een aantal maatregelen nemen. De buitenbekleding van uw huis of bedrijfspand wordt uit brandvertragende materialen opgetrokken. De spouw voorzien we van zogenaamde brandstoppen, om te voorkomen dat in het geval van brand het vuur kan overslaan naar andere bouwdelen.
  • Lage warmteopslagcapaciteit: hout isoleert erg goed, maar het heeft een lage warmteopslagcapaciteit. Daardoor kan uw huis of pand tijdens een warme zomer oververhit raken. In een stenen of betonnen woning heeft u hier minder snel last van, omdat steenachtige materialen een hoge warmteopslagcapaciteit hebben. In een houten woning is goede zonwering en ventilatie dus erg belangrijk.