Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Opbouw

Opbouw

In Nederland is er vaak niet veel ruimte om naast uw huis of bedrijfspand te bouwen. Voor mensen die toch meer ruimte zoeken en niet willen verhuizen is een opbouw op het dak de ideale oplossing.

Op een plat dak kan een complete extra verdieping worden gezet, maar ook voor een schuin dak zijn er verschillende mogelijkheden om de nok te verhogen: prefab of helemaal op maat gemaakt. Wij zetten alle mogelijkheden en overwegingen voor u op een rij.

Plat dak: dakopbouw of optopping

Een dakopbouw, ook wel optopping genoemd, houdt in dat er een hele nieuwe verdieping op uw (platte) dak geplaatst wordt. Hiermee creëert u enorm veel extra ruimte. Een dakoptopping kan uw pand ook mooier maken, mits u natuurlijk kiest voor de juiste materialen en uitstraling. De dakopbouw kan qua stijl aansluiten bij uw bestaande huis of ++pand, of u kunt juist kiezen voor een contrasterende stijl.

Schuin dak: nokverhoging

Bij een schuin dak is het vaak lastig en niet mooi om een hele nieuwe verdieping op uw huis te plaatsen. Een nokverhoging is bij een schuin dak een logische keuze. Bij een nokverhoging wordt een soort dakkapel geplaatst met een verhoogde nok, zodat u (meer) staruimte op uw zolder krijgt.

Bij een eenzijdige nokverhoging voegen we aan één zijde van de zolder meer ruimte toe. De huidige nok blijft zoals hij is, de nok van de nieuwe aanbouw steekt hier bovenuit. Een tweezijdige nokverhoging komt vaker voor. Op de plaats van deze opbouw verdwijnt de huidige nok, zodat u nog meer zolderruimte krijgt. Een tweezijdige nokopbouw is wel ingrijpender dan een eenzijdige.

Prefab

Tegenwoordig zijn er steeds meer prefab oplossingen voor een dakopbouw of nokverhoging. De opbouw wordt dan in zijn geheel op het dak geplaatst, waardoor de verbouwing sneller verloopt. Let wel op dat een prefab dakopbouw niet altijd goedkoper is dan een maatwerkoplossing. Omdat ieder dak en elke situatie anders is, worden ze vaak op bestelling gemaakt en vraagt ook de afwerking om het nodige maatwerk. Daarnaast is er een dure kraan nodig om de opbouw op zijn plaats te zetten.

Voldoende daglicht, isolatie en ventilatie

De ruimte die ontstaat met een dakopbouw of nokverhoging kunt u inrichten als bijvoorbeeld extra slaapkamer of kantoor. Om er een comfortabele leefruimte van te maken, is het belangrijk dat de opbouw goed geïsoleerd is en er voldoende daglicht binnenvalt. Isoleren kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Welke dakisolatie het beste is, is afhankelijk van het type (hellend of plat), vorm en ligging van het dak. Vergeet niet uw goed geïsoleerde dakopbouw ook goed te ventileren, om vochtprobleem te voorkomen.

Vergunning voor een dakopbouw of nokverhoging

Een dakopbouw of nokverhoging is een grote klus, waar u vrijwel altijd een vergunning voor nodig heeft. Het dak moet (voor een deel) worden verwijderd en uw pand krijgt een hele andere uitstraling. Het ‘meenemen’ van een architect of deskundige tekenaar naar de gemeente kan het proces van vergunningverlening positief beïnvloeden. Ook moet de constructie vaak doorgerekend worden door een constructeur.