Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Schilderen

Schilderen

Het schilderen van uw huis of bedrijfspand voegt op allerlei manieren waarde toe. Schilderwerk heeft een beschermende functie, maar de keuze voor kleuren heeft ook veel invloed op de uitstraling van uw pand en hoe mensen zich erin voelen.

Schilderen is een vak apart

U wilt natuurlijk dat het schilderwerk lang blijft zitten en zorgt voor een goede beschermlaag. Dan zijn het voorwerk en de keuze voor de materialen heel belangrijk.

Of het nu gaat om binnen- of buitenschilderwerk, onze schilders gebruiken altijd professioneel materiaal en leveren vakwerk af. En dat scheelt uiteindelijk ook weer in uw onderhoudskosten. Uiteraard verzorgen wij al het benodigde materiaal, dus ook de steigers.

Eerst schuren, dan schilderen

Voordat we gaan schilderen, schuren we hout eerst heel goed en verwijderen we eventuele oude verflagen. Met name ruw hout dat voor de eerste keer geverfd wordt, vraagt om een specifieke aanpak. We schuren het zelfs tussen de verflagen door, omdat de houtvezels na elke verflaag omhoog zullen komen.

Als we gipsplaat of een ander poreus materiaal schilderen met een latex verf, dan behandelen we de ondergrond eerst met een primer. Deze primer heft de zuigende werking van de ondergrond op, waardoor de verf beter dekt.

Schilderen ín huis

Binnenschilderwerk omvat onder meer het schilderen van muren, plafonds, kozijnen, deuren, vloeren en trappen. Omdat al deze ondergronden verschillend zijn, gebruiken we ook verschillende soorten verf. Steenachtige oppervlakken vragen bijvoorbeeld om hele andere verf dan houten of metalen oppervlakken.

Daarnaast houden we rekening met de functie van de ruimte. In een badkamer, waar het vaak vochtig is, schilderen we met andere verf dan in een ruimte die droog blijft. En een houten trap die veel belopen wordt schilderen we met een speciale, slijtvaste verf die tegen een stootje kan.

Buiten schilderen

Bij het schilderen van de buitenkant van uw huis gebruiken we weer andere verf. Door weersinvloeden zoals regen, sneeuw en uv-straling van de zon, heeft buitenverf het namelijk zwaar te verduren. Dit geldt vooral voor de gevelbetimmering en de boeiborden, maar ook deuren en kozijnen moeten goed beschermd worden. We gebruiken bijvoorbeeld verf met een uv-remmer. Deze zorgt ervoor dat het hout en de verf minder snel verkleuren. In andere verfsoorten (zoals alkydverf) zijn kunsthars of andere polymeren verwerkt. Het hars maakt de verflaag sterker waardoor deze beter beschermd is tegen stoten en krassen.

Regelmatig onderhoud is belangrijk

Het is slim het schilderwerk buiten eens in de vijf jaar te onderhouden. Met name de straling van de zon beïnvloedt de kwaliteit van de verflaag. En door de wisselende temperaturen kan er spanning op de verflaag komen staan. Er vormen zich dan kleine haarscheurtjes in de verf, waarlangs vocht naar binnen kan trekken. Deze haarscheurtjes zijn nauwelijks zichtbaar maar kunnen na enkele jaren leiden tot afbladderen van de verf en houtrot.