Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Vloerisolatie

Vloerisolatie

Door vloerisolatie verliest uw huis of bedrijfspand minder warmte. U heeft nooit meer koude voeten en u hoeft minder te stoken om kamers op temperatuur te houden. Zo bespaart u met goede vloerisolatie jaarlijks zo’n € 200 aan energiekosten en vergroot u uw comfort. Vloerisolatie vermindert daarnaast de kans op vochtproblemen in uw pand.

Een vloer is op drie manier te isoleren:

  • Het isoleren van de onderkant van de vloer
  • Het isoleren van de bovenkant van de vloer
  • Het isoleren van de kruipruimte onder de vloer

Onderzijde van de vloer isoleren

Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer isoleert erg goed. Bovendien kan dit bij de meeste gebouwen, mits er een kruipruimte van ten minste 30 centimeter hoog is. De onderzijde van de vloer wordt geïsoleerd met thermokussens, platen van EPS, kruk, glas- of steenwol of PUR-schuim.

Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig. Voor kruipruimtes waarin soms water staat, is er een speciale drijvende luchtkussenfolie. Ook een laag EPS piepschuimchips biedt dan uitkomst.

Bovenzijde van de vloer isoleren

Als er geen kruipruimte is, of hij is te laag, kan de vloer van bovenaf geïsoleerd worden. Dit gebeurt met isolatieplaten. Om weer een stevige vloer te krijgen wordt de isolatie afgedekt met planken, platen of beton.

Let wel op dat de totale vloerdikte flink toeneemt. Met het toevoegen van 6 centimeter isolatiemateriaal en 2 centimeter afwerkvloer wordt de vloer in totaal 8 centimeter hoger. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld deuren en radiatoren. Het is ook mogelijk de bestaande vloer helemaal te vervangen door een geïsoleerde vloer. Dit wordt vaak gecombineerd met het aanleggen van vloerverwarming.

Isoleren van de kruipruimte (bodem isolatie)

Als vloerisolatie niet mogelijk is, dan kan de kruipruimte geïsoleerd worden. We vullen de kruipruimte met isolatiemateriaal als piepschuimkorrels of schelpen. Dit houdt ook optrekkend vocht tegen, maar helaas geen koude lucht. Deze manier van isoleren is dan ook minder effectief dan vloerisolatie. Een ander nadeel is dat bijvoorbeeld leidingen in de kruipruimte onbereikbaar worden.

Goed ventileren

Het is erg belangrijk om uw goed geïsoleerde huis of bedrijfspand ook goed te ventileren. Dat geldt zeker voor de kruipruimte. Ventilatie zorgt voor een goed binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen. Vochtig isolatiemateriaal isoleert minder goed. Bovendien kunnen vochtplekken ontstaan in het isolatiemateriaal en, vervelender nog, in uw vloerafwerking.

Wij adviseren u graag over de juiste vloerisolatie en verwerking in uw pand.