Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Zonnepanelen

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Zonnepanelen of -collectoren zijn een milieuvriendelijke en betaalbare manier om in (een deel van) de energiebehoefte van uw huis of bedrijfspand te voorzien. Zonlicht is onuitputtelijk en bij het omzetten van licht naar elektriciteit of warmte ontstaan geen schadelijke stoffen. Zo bespaart u op een milieuvriendelijke manier flink op uw energierekening.

Rendement van zonnepanelen

Zelfs als de zon niet schijnt is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Het rendement van uw investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Bij voorkeur zijn de panelen op het zuiden gericht, onder een hoek van 35 tot 38 graden. Een goed georiënteerd zonnepaneel levert ongeveer 220kWh per jaar. Een minder goed georiënteerd paneel haalt hier ongeveer 85% van.

Plaatsing op plat- of hellend dak

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat als op een hellend dak geplaatst worden, maar het rendement is op een hellend dak van meer factoren afhankelijk. Op een plat dak kunnen de panelen namelijk ideaal naar het zuiden gericht worden onder een perfecte hellingshoek. Bij een hellend dak speelt de oriëntatie van het dak, de schaduw op het dak en de dakhelling een belangrijke rol.

Salderen of opslaan

Wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u verbruikt, kunt u het ‘overschot’ terugstorten op het elektriciteitsnet, ofwel salderen. Een andere mogelijkheid is het opslaan van de elektriciteit in een accu. U kunt dit dan op een later tijdstip gebruiken, wanneer u meer stroom vraagt dan wordt geleverd.

Zonnecollector en zonneboiler

Een zonnecollector lijkt qua uiterlijk veel op een zonnepaneel, maar werkt anders. Een zonnecollector wekt geen elektriciteit op, maar verwarmt vloeistof in een buizensysteem.
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een buizensysteem en een opslagvat. Als de zon schijnt wordt de vloeistof in het buizensysteem warm. Deze warme vloeistof geeft zijn warmte af aan het (koude) leidingwater in het opslagvat. Zo wordt dit leidingwater verwarmd. Als de zon niet voldoende schijnt wordt de zogenoemde ‘naverwarmer’ ingeschakeld om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Meestal is dit een HR-combiketel. Deze ketel vervult ook zijn normale functie als de zon meerdere dagen niet schijnt.

Met zonnepanelen of -collectoren kunt u fors besparen op uw energiekosten. Het is wel belangrijk om u goed te laten adviseren. De mogelijkheden, hoeveelheid en het rendement van verschillende soorten panelen verschillen namelijk per situatie. Als specialist in de regio Dalerveen helpen we u graag!