Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl
Asbest verwijderen

Asbest verwijderen

Wilt u uw huis of bedrijfspand renoveren en vermoedt (of weet) u dat er dan asbest vrij kan komen? Bijvoorbeeld omdat de vloerbedekking, schoorsteenpijp of golfplaten van de dakbedekking asbest bevatten?

Wij raden u absoluut af om asbest zelf te verwijderen. Asbest kan gezondheidsschade veroorzaken, dus verwijdering moet deskundig gebeuren. De overheid stelt hieraan ook strenge eisen, zodat het afvoeren en verwijderen van asbest zorgvuldig gebeurt.

Bel ons. Wij zijn een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Wij komen langs voor een asbestinventarisatie en zorgen ervoor dat asbest veilig wordt verwijderd en afgevoerd.

Wat is asbest precies?

Asbest is een natuurlijk materiaal. Het is feitelijk een verzamelnaam voor verschillende mineralen die voorkomen in de natuur en zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Het wordt als delfstof uit de grond gehaald op meerdere plaatsen in de wereld, van Zuid-Amerika tot Rusland en Canada.

Asbest werd al in de oudheid gebruikt bij onder andere de Romeinen, maar is met name in de vorige eeuw op grote schaal gebruikt in woningen, bedrijfspanden en technische installaties. Het materiaal combineert een aantal nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. Deze voordelen wegen uiteraard niet op tegen het nadeel, namelijk dat asbest enorm slecht is voor de gezondheid.

Gezondheidsrisico’s van asbest

Tegenwoordig worden alleen nog asbestvrije bouwmaterialen toegepast. Waar voorheen asbest werd ingezet, worden nu kunstvezels gebruikt. Op plaatsen waar in het verleden asbest is gebruikt, kan dat materiaal soms blijven zitten. Zolang het niet beschadigd raakt of wordt bewerkt, kan het in veel gevallen geen kwaad. Maar zodra u gaat verbouwen of renoveren en asbesthoudende materialen weghaalt, kunnen asbestvezels losraken.

Het inademen van deze vezels kan op lange termijn grote gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van ernstige longaandoeningen tot kanker. Het is dus gevaarlijk om asbesthoudend materiaal te bewerken of vastzittende materialen te verwijderen.

Asbestdaken in 2024 verboden

Ook goed om te weten: in 2024 zijn asbestdaken definitief verboden. Dan is verwijdering van asbesthoudende daken dus verplicht. Driekwart van de asbestdaken bevindt zich op boerenbedrijven, dus voor particulieren heeft dit minder impact. Maar ook op veel tuinschuurtjes en garages liggen nog asbestdaken.

Wilt u weten of uw schuur of garage een asbestdak heeft? Of heeft u ander asbesthoudend materiaal dat verwijderd moet worden? Wij komen vrijblijvend langs voor een asbestinventarisatie en helpen u om de asbest veilig te verwijderen en af te voeren.