Voor ambachtelijk vakmanschap van hoge kwaliteit. T: +31 (0)524 22 12 78 E: info@bouwbedrijfhbouwers.nl

PIR Isolatie, de slimme keuze

Wanneer men het dak of de spouw gaat isoleren, zijn er verschillende opties qua materiaal keuze. Zo kan men kiezen voor isoleren met minerale wol, EPS (Geëxpandeerd polystyreen) of PIR (Polyisocyanuraat Isolatie). UNILIN Insulation produceert en levert producten met PIR isolatie. PIR isolatie is slanker, eenvoudiger te verwerken en vochtongevoelig.

PIR Isolatie is slanker

Thermische isolatiematerialen hebben allemaal het kenmerk dat zij een laag warmte geleidend vermogen hebben en een hoge thermische weerstand bieden. De mate van het geleidend vermogen wordt aangeduid met Lambda-waarde (λ-waarde). Hierbij geldt dat, hoe lager de Lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. In vergelijking met andere isolatiematerialen heeft PIR een zeer gunstige Lambda waarde. Dit resulteert in hoge Rd-waarden bij relatief lage isolatiediktes. Dit betekent dat PIR een isolatiemateriaal is dat slanker kan worden uitgevoerd ten opzichte van EPS en minerale wol. Wanneer er een Rc waarde van 6,0 behaald moet worden, is PIR de slankste oplossing. Onderstaande afbeelding geeft dit duidelijk weer.


Eenvoudiger te verwerken

PIR isolatiemateriaal is licht van gewicht en daarmee eenvoudig te hanteren zonder hulpmiddelen. PIR isolatie is eenvoudig naar het gewenste formaat te zagen of snijden. Daarnaast hoeft er voor het isoleren van een dak of spouw muur minder materiaal verwerkt te worden ten opzichte van EPS en minerale wol. Wat resulteert in een snellere geïsoleerde schil. Bovendien heeft PIR isolatie nog een groot voordeel namelijk dat het een zeer hoge druksterkte heeft. Wanneer PIR isolatie gebruikt wordt op het (platte) dak, is deze gewoon beloopbaar.

Vochtongevoelig

Vocht is voor ieder isolatiemateriaal van negatieve invloed op de thermische prestatie. Het is dan ook niet voor niets dat isolatiemateriaal bij voorkeur droog opgeslagen en verwerkt moet worden. Echter kan het in ons klimaat en vanwege de bouwplanning voorkomen dat de isolatie in minder droge omstandigheden moet worden verwerkt. PIR isolatiemateriaal heeft ten opzichte van andere isolatiematerialen het laagste water absorptieniveau. Het verliest dus niet zijn thermische isolatiewaarde wanneer er vocht bij zou komen. UNILIN Insulation biedt verschillende PIR isolatieplaten en dakelementen aan. Voor meer in formatie kunt u de verschillende mogelijkheden bekijken op onze website of ons leveringsprogramma 2015 downloaden. Wanneer u graag een vrijblijvend advies wilt kunt u contact met ons opnemen onder telefoonnummer 013 - 523 1313.

Dit nieuwsbericht is gerelateerd aan het merk Unilin